Ey insanlar!
Sözümü iyi dinleyin! Bilmiyorum, belki bu yıldan sonra burada sizinle bir daha buluşamayacağım.

Ey insanlar! Canlarınız, mallarınız ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır; tıpkı bu ayın, bu beldenin ve bu günün haramlığı gibi.

Ey insanlar! Emaneti sahibine verin. Kimseye zulmetmeyin ki size de zulmedilmesin.

Ey insanlar! Cahiliye dönemine ait kan davaları tamamen kaldırılmıştır. İlk kaldırdığım kan davası da Abdulmuttalib’in torunu Rabi’a'nın kan davasıdır.

Ey insanlar! Cahiliye devrinin faizleri de kaldırılmıştır. İlk kaldırdığım faiz de amcam Abbas’ın faizidir.

Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet ediniz. Çünkü siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız.

Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakları vardır.

Kadınlarınıza iyi davranınız; onlara zarar vermekten sakınınız.

Ey insanlar! Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Bir Müslümana kardeşinin malı, kanı, şerefi helal değildir.

Ey insanlar! Şunu iyi bilin ki, Rabbiniz birdir, babanız da birdir.
Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır.

Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın Arab'a üstünlüğü yoktur.
Üstünlük ancak takva iledir (Allah’tan korkmak ve O’na itaat etmekledir).

Ey insanlar! Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmazsınız:
Allah’ın Kitabı (Kur’an) ve benim sünnetimdir.

Ey insanlar!
Burada bulunanlar bulunmayanlara bu sözlerimi bildirsinler. Olabilir ki burada bulunan, sözü daha iyi anlayan birine ulaştırır.

Ey insanlar!
Size bir emanet bıraktım ki ona sarıldığınız müddetçe asla sapıtmazsınız: Allah’ın Kitabı Kur’an’dır.

🌟 ÖZETLE VEDA HUTBESİ'NDE VERİLEN MESAJLAR:

✅ Can, mal ve namus dokunulmazdır.
✅ Her türlü faiz kaldırılmıştır.
✅ Kan davaları yasaklanmıştır.
✅ Kadınların haklarına riayet edilmesi emredilmiştir.
✅ Irkçılık kesin olarak yasaklanmıştır.
✅ Üstünlük sadece takva (Allah’a yakınlık) iledir.
✅ Kur’an ve sünnete sımsıkı sarılmak gereklidir.
✅ İslam evrensel bir din olarak bütün insanlığa hitap etmektedir.